fredag den 17. juni 2011

NÅR BOGSÆSONEN GÅR I GANG

Snart går en ny bogsæson i gang, det vil sige lige efter sommerferiens bogstilhed og den slags. (Hvert år hårdt for den lille femina-bogstof-leverandør at intet udgives). Men så lige inden alle pressemedarbejdere går på ferie, sender de lister over sensommeren og efterårets kommende bøger ud. Der er meget at glæde sig til, vil jeg sige, selvom jeg endnu kun har modtaget mails fra to af de store: Gyldendal og L&R. Men samtidig vil jeg også lige citere kritikeren Susanne Christensen for dette kloge, hun har skrevet om Beate Grimsruds En dåre fri, meget godt at huske, tror jeg, nu hvor vi snart kastes ud i den nye sæson, helt sikkert primært præget af selvbiografi (og det latterlige begreb dobbeltkontrakt), incest, bekendelse, skam og andre gode selvudleverende bevægelser. Christensen skriver:

"Eli er for øvrig en hybrid tekstlig oppfinnelse ettersom hun er utstyrt med en biografi som langt på vei er identisk med forfatterens, noe som gjør en kritisk lesning potensielt forkastelig. For hvordan kritisere en roman som beskriver et smertelig sykt menneskes fortellertrang som en vital overlevelsesmekanisme? Hvem blir jeg til hvis jeg sier: «Romanen virker egentlig ganske pratsom og selvsentrert»? Kritikeren blir en av Elis – og ja, den virkelige, levende Beate Grimsruds! – overgrepsmenn. Men jeg vil ikke gå med på at kritikeren er en kald formalist, snarere er det tydelig at den såkalte virkelighetshungeren – vendingen mot det selvbiografiske – er begynt å opptre som en genieestetikk som gjør forfatteren uangripelig." (læs resten af anmeldelsen her)

Knausgaard-arven er tydelig i fx. Pablo Llambias og Merete Pryds Helles nye bøger. Bemærk at forfatterne selv ikke nødvendigvis har haft noget at gøre med at skrive deres egne pressenotitser. Man kan konkludere, at der eddermame kommer mange bøger i september i hvert fald. Man kan også konkludere, mener jeg, at ovenstående citat bliver vigtigt, når vi både privat og offentligt skal tale om disse bøger. Anyway, her er dem, jeg ser frem til på den ene eller anden måde, copypasted for your delight:

Bjørn Rasmussen - DEBUTANT
Huden er det elastiske hylster der omgiver hele legemet
Roman om den femtenårige Bjørn, der bor på en rideskole i Vestjylland med to brødre og en de-pressiv mor. Bjørn kæmper med sin hemmeligholdte homoseksualitet og destruktive tanker, som han får udløb for ved at skære i sig selv. Da Bjørn forelsker sig i en 20 år ældre ridelærer, be-gynder et sælsomt og sadomasochistisk kærlighedsforhold, som får vidtrækkende konsekvenser.
September 2011, roman, Gyldendal.

Hanne Højgaard Viemose - DEBUTANT
Hannah
Susan Anne fra Nordjylland griber en indskydelse og tager til Australien med 130 dollars på lommen. Det bliver begyndelsen på en rå, beskidt og sorthumoristisk rejse gennem Australien som landarbejder og backpackerbums. Først i bananerne, senere i melonerne og mangoerne, hvis saft får een til at få lyst til at skrælle huden af, og da det står værst til som topløs servitrice på en truckerbar. Undervejs skifter hun navn til Hannah og finder - muligvis - sig selv og mere til. Hanne Højgaard Viemose er født 1977, er antropolog fra Københavns Universitet er bachelor i Antropologi fra Århus Universitet, og uddannet på Forfatterskolen.
September, roman, Gyldendal.

Julie Sten-Knudsen - DEBUTANT
Hjem er en retning
Digte og andre poetiske tekster om bevægelse, blandt andet gennem barndommens rum. Julie Sten-Knudsen er født i 1984.
September, digte, Gyldendal.

Pablo Llambias
Monte Lema (+ evt. cd)
Skildring af en mands liv i nutidsdanmark: som mand, som far, som forfatter, som lærer. Digtsamlingen findes både med og uden vedlagt cd, der indeholder musik og tekster fra Monte Lema. Medvirkende: Pablo Llambias, Camille Jones og Wazzabi.
September 2011, digte, Gyldendal.

Merete Pryds Helle: Kære Mai
Også Merete Pryds Helle, der seneste markerede sig med den prisbelønnede Hej menneske, udsender til efteråret et stort litterært værk. Kære Mai er et autobiografisk værk, lidt i stil med Karl Ove Knausgårds erindringsbøger. Bogen er udformet som en række breve fra forfatteren til en veninde.
Kr. 349,95. Udkommer september 2011, roman, L&R.

Kirsten Hammann
Se på mig
Kærlighedskomedie om kontorassistenten Julie og forfatteren Sune, der deler lejlighed. Den ene venter på livstegn fra sin forlovede, der er taget til Indien, den anden venter på inspiration. Med tiden viser det sig, at der alligevel er fordele ved bofællesskabet: Forfatteren mangler noget at skrive om, og kontordamen mangler en mand … Se på mig er fortælling om bedrag og selvbedrag, om behovet for at blive set og elsket, om overvågningskameraer, sexlegetøj, løgne og ja, kærlighed.
September, roman, Gyldendal.

Thomas Boberg
Hesteæderne 2 – den store duel
2. bind i hesteædersagaen. Den aldrende hesteæderdigter registrerer verdens hastige opløsning: Resurserne er opbrugt, hestene ædt, lakridssprutten drukket, sproget har mistet betydning, og blomsterne er fjernet. Pludselige dyk i erindringen fylder digteren med vemod, men samtidig ruster han sig til den sidste store duel med den magtfulde kollega. Mød mig - og dermed dig selv - med værdighed, synes han at mene, da han trækker et måneslebet haiku og kaster det mod kollegaens hjerte.
September 2011, digte, Gyldendal.

Christel Wiinblad
Prolog
Christel Wiinblads første roman. Handler om en ubærlig oplevelse. I 19 korte kapitler følger vi en pige, der misbruges seksuelt af sin far i en tilsyneladende helt almindelig familie i 80'erne og 90'ernes Danmark. Romanen skildrer med konkrete, sanselige detaljer det psykologiske netværk af magt og afmagt i en incestramt familie.
Oktober 2011, roman, Gyldendal.

Jørgen Leth
Hvad er det nu det hedder
Jørgen Leths første digtsamling i fem år. Digte om bl.a. igen at finde mening efter en stor katastrofe, hvor alting har mistet betydning, og forfatteren har mistet orienteringen. Når ens liv er forsvundet, mister ordene også deres betydning, fordi de ikke længere har et indhold.
Oktober 2011, digte, Gyldendal.

***UPDATE***

I øvrigt også fra C&K:

Sjón:
 Dine 
øjne 
så 
mig

Roman

Den
 unge
 Marie‐Sophie
 arbejder
 på
 pensionatet
 Vrieslander
 i 
den 
lille
 tyske 
by
 Kükenstadt
 under
 anden 
verdenskrig. 
En 
nat
 får
 hun 
besøg 
af
 en
 engel
 der 
fremmaner
 billedet
 af 
en
 flygtning 
med 
en
 hatteæske! 
Næste 
dag 
finder 
man 
en 
forkommen 
fremmed 
i 
pensionatets 
spisekammer.
 Han
 installeres 
i
 et
 hemmeligt
 værelse
 der
 før 
har
 tjent 
som
 elskovskammer! 
Marie‐Sophie
 får 
til 
opgave 
at
 våge 
over
 den 
fremmede,
 og 
så
 sker 
der
 ting
 og 
sager.
 DINE 
ØJNE 
SÅ 
MIG 
er
 en
 surrealistisk
 og
 poetisk 
kærlighedshistorie,
 der
 ligesom
 Sjóns 
andre
 bøger
 udspiller
 sig 
i 
et 
stort 
mytologisk 
rum.


220 
sider ,
hæftet 
med
 flapper. 
249,95 
kr.
 Oversat
 af
 Kim 
Lembek.

Udkommer 
fredag
 den 
7.
 oktober 
2011